• Image: Lotus

Feilden + Mawson were delight to be officially appointed through a competitive tender. Ourselves and our delivery partners successfully navigated through RIBA Stage 1 to 3 and submitted a full planning application for multiple building in a matter of weeks. A task that can often take several months.

As part of our armoury we deployed our investment in augmented reality applications and 3D printing to assist F+M in weekly client engagement meetings. The carefully orchestrated discussions aided by design development using BIM helped steer the Lotus representatives to make clear and precise decisions week on week culminating with a frozen design ahead of the 70th anniversary of the unrivalled prestigious motoring brand.

The two-fold objective at the very heart of the ambitious fast-track project is to enhance the staff and customer experience at the historical home of Lotus Cars. A key objective was to ensure the welfare needs of the staff are met through the provision of the Lotus family dining room, captured under a single roof is a large dining hall that will enable staff and customers to share in the Lotus vision overlooking the beautiful landscaped grounds (established by Hazel Chapman the spouse of the founder Colin Chapman).

The jewel in the landscaped grounds shall be the trackside Customer Experience Centre that will showcase the high-value sports cars within a building that personifies the ideology of simplification and adding lightness in its design and selection of materials. This rationale finds its way on to Clubhouse, the former world war II watchtower receiving a new lease of life allowing Lotus enthusiasts to receive specialist driver training and an opportunity to take one of the award winning sports cars around the test track all of which were engineered on site in Hethel, as will be all the cars showcased within the Heritage Museum housed within the former drawing office designed by Colin Chapman himself. The light weight truss structure shall be left exposed in full view above a dazzling array of motoring history, sheltered from the sun rays by a canopy, that takes its design cues from the spoiler of an Evora. This element that provides a covered pedestrian walkway that stretches the length of the museum and restaurant creating a unified backdrop to the landscaped gardens.

The project is currently out for planning determination and we are currently assisting Lotus in the appointment of a main contractor for a high paced delivery during 2019.