• Image: Handover Facility and Clubhouse Lotus
  • Image: Handover Facility and Clubhouse Lotus
  • Image: Handover Facility and Clubhouse Lotus

Lotus Customer Experience Centre, Heritage Museum & Restaurant

Feilden+Mawson were delighted to be officially appointed through a competitive tender. Along with our delivery partners we successfully navigated RIBA Stages 1 to 3 and submitted a full planning application for multiple buildings in a matter of weeks, a task that can often take several months.

As part of our armoury we deployed our investment in augmented reality applications and 3D printing to assist us in weekly client engagement meetings. The carefully orchestrated discussions, aided by design development using BIM, helped steer the Lotus representatives to make clear and precise decisions week on week, culminating with a frozen design ahead of the 70th anniversary of the unrivalled prestigious motoring brand.

The two-fold objective at the very heart of the ambitious fast-track project is to enhance the staff and customer experience at the historic home of Lotus Cars. A key objective was to ensure that the welfare needs of the staff are met through the provision of a centrally located Lotus restaurant. Captured under a single roof is a large dining hall that will enable staff and customers to share in the Lotus vision overlooking the beautiful landscaped grounds. The jewel in the landscaped grounds will be the trackside Customer Experience Centre that will showcase the high-value sports cars within a building that personifies the ideology of speed and lightness in its design and selection of materials.

The Heritage Museum showcases the light-weight truss structure designed by Colin Chapman above a dazzling array of motoring history, sheltered from the sun by a canopy, that takes its design cues from the spoiler of an Evora. This element provides a covered pedestrian walkway that stretches the length of the museum and restaurant creating a unified backdrop to the landscaped gardens.