• Image: Parliamentary Estate Directorate 
New Education Centre
  • Image: Parliamentary Estate Directorate 
New Education Centre
  • Image: Parliamentary Estate Directorate 
New Education Centre
  • Image: Parliamentary Estate Directorate 
New Education Centre

Parliamentary Estate Directorate
New Education Centre

 

The scheme has been designed in accordance with Parliament's brief for a dedicated education centre that will accommodate and increase the number of school children visiting the Palace of Westminster from 45,000 a year in 2012/13 to 100,000 per year. Feilden+Mawson's design for the Education Centre was completed in conjunction with Kim Wilkie, a renowned landscape architect, as a building that is part of the landscape setting of the Palace of Westminster.

A new crescent shaped path and embankment will create a new end to the park, a powerful setting for Rodin's Burghers of Calais and reconnect the Palace of Westminster's southern fa├žade to Victoria Tower Gardens.

South facing seating, planted embankment with hedging and roof planting of English hedgerow species will create a congenial and bio-diverse edge to the gardens. Once the planting is established the bronze clad entry will be the only visible element of the Education Centre when viewed from the park.

The south elevation has low eaves from which the roof rakes up to an East/West service spine. The rear of the building is centered around a service spine and a glazed concourse. The top of the spine wall corresponds to the Palace's Principal Floor level and frames the view from Abingdon Street down Black Rod's Garden to the River Thames.

The building will achieve an "excellent" BREEAM rating.

You can learn more about the New Education Centre on The Education Service website.